1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Anomaliile dentare pot fi corectate de medicii specialiști de la Clinica stomatologică ”Omni Dent”

Anomaliile dentare reprezintă o creștere incorectă a dinților ce pot crea probleme de masticație, tulburări de vorbire, complex de imperfecțiune, dezechilibru  facial sau asimetrie facială, etc. Printre cele mai dese cazuri care se adresează la Clinica stomatologică ”Omni Dent” sunt pacienții care prezintă o poziție incorectă a dinților în arcada dentară, prezența unor dinți supranumerari, lipsa unor dinți, anomalii ale oaselor maxilare, dereglări de ocluzie (mușcătură incorectă). 

Medicul ortodont se ocupă de corectarea dinților nealiniați și de problemele de creștere și dezvoltare ale maxilarelor, prin montarea unor aparate ortodontice cu scopul de a îndrepta și repoziționa dinții într-o postură cât mai apropiată de normal, oferindu-le un aspect estetic mai atractiv și proprietăți funcționale mai bine determinate. 


Medicul ortodont, Cătălina Ciuclea, de la Clinica stomatologică ”Omni Dent” spune că majoritatea pacienților acuză dereglări de ordin estetic și functional, cu vârsta  cuprinsă aproximativ între 12 și 45 de ani. ”Se observă o tendință de elecție a aparatelor ortodontice metalice ligaturabile (cu ajustare lunară) cât și cele metalice autoligaturabile (cu ajustare o dată la 3 luni) preponderent la adolescenți. Aceștia redau emoții și sentimente lunar, personalizându-și aparatul dentar prin intermediul elasticilor și alte accesorii multicolore (mai multe detalii despre tipurile de aparate dentare fixe vedeți aici https://omnident.md/ro/articles/63/).



Adulții, însă din contra sunt mai discreți, pragmatici și atenți la detalii, de aceea optează pentru un aparat dentar estetic. Brackeții ceramici sunt confecționați din ceramică policristalină, opacă, iar cei din safir sunt realizați din aceeași ceramică, însă monocristalină, transparentă. Ultimii au cel mai mare avantaj estetic în categoria aparatelor vizibile, camuflând perfect nuanța dintelui”, a menționat medicul ortodont, Cătălina Ciuclea.
Indiferent de vârsta la care se adresează pacientul pentru tratamentul anomaliilor dento-maxilare, stomatologia contemporană dispune de metode, tehnică, aparataj pentru a rezolva cazurile de orice grad de dificultate. 


”În cazurile anomaliilor dento-maxilare mai puțin dificile tratamentul este efectuat de către medicul ortodont, însă, chiar și în aceste cazuri uneori este necesar ajutorul medicului chirurg pentru efectuarea unor intervenții de chirurgie ortodontică (implante ortodontice, extracții dentare, descoperiri a dinților incluși, intervenții asupra țesuturilor moi, etc.). În cazurile anomaliilor dento-maxilare severe echipa formată din medic ortodont și chirurg va fi și mai consolidată, fiind un caz de tratament complex, pentru a gestiona cazul la fiecare etapă. În aceste cazuri chirurgia ortognată (chirurgia îndreptată asupra corecției poziției anatomice ale oaselor maxilare) este o etapă importantă, pe cât de traumatică, pe atât de necesară și efectivă. Experiența medicilor specialiști acumulată pe parcursul ultimilor ani din activitatea medicală cât și datorită participării la diverse conferințe și congrese științifice precum și disponibilitatea metodelor însușite și a instrumentarului și aparatajului modern, a tehnologiilor contemporane de planificare și, nu în ultimul rând, a colaborării fructuoase cu medicii ortodonți au adus la rezultate impresionante și au oferit un grad de încredere mai înalt pacienților. Astfel, în ultimul timp sunt tot mai frecvente intervenții de acest gen”, a menționat Dumitru Sîrbu, medic chirurg oro-maxilo-facial, dr.șt.med., conf.universitar, medic-șef la Clinica stomatologică ”Omni Dent”. Mai multe detalii despre acest subiect găsiți aici https://omnident.md/ro/articles/88/ .    
Cum pot fi prevenite anomaliile dentare?
Anomaliile dentare la copii pot fi prevenite respectând igiena orală corectă și consultația medicului stomatolog de 2 ori pe an. Părinții trebuie să aibă grijă de obiceiurile  greșite ale bebelușilor, cum sunt suptul degetului sau al suzetei, pentru că acestea pot afecta creșterea normală a danturii, mușchilor și scheletului osos al feței. 



Specialiștii competenți, cu o bogată experiență, precum și dotarea Clinicii stomatologice ”Omni Dent” cu aparataj modern pot asigura cu tratamente personalizate în situațiile anomaliilor dento-maxilare. 
Menționăm că anual pe 15 mai, marcăm Ziua Mondială a Sănătății Ortodontice, o inițiativă a WHO (World Health Organization) în contextul profilaxiei, diagnosticului precoce și a tratamentului micilor pacienți, adolescenți, cât și în rândul adulților.
Vă îndemnăm, să aveți cât mai mult grijă de sănătatea Dvs. și să adoptați mereu un mod de viață sănătos, iar, în situația în care aveți o durere, nu lăsați ca aceasta să devină o complicație. Veniți la o consultație la medicul stomatolog pentru a fi siguri că sunteți sănătoși. În esență, denumirea Clinicii provine din latinescul „omni” – de toate pentru toți - aveți încredere, că specialiștii noștri Vă pot oferi servicii calitative pentru orice manoperă chirurgicală în condiții sigure. 
Autor: Dorina Arsene

 

15.05.2023 13:41