1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Medici stomatologi basarabeni speakeri la Congresul UNAS 2019, desfășurat în România

O delegație de medici stomatologi din Republica Moldova au participat, ba chiar mai mult, au fost în calitate de speakeri și au oferit din bogata lor experiență medicilor din România în cadrul Congresului UNAS 2019

Timp de o zi, în data de 5 octombrie, 2019, echipa de medici stomatologi colaboratori a USMF ”Nicolae Testemițanu” au susținut conferințe științifice: profesorul Valentin Topalo, profesorul Valeriu Burlacu, conferențiarul Dumitru Sîrbu și comunicări orale: Alexandr Mighic, Alexandru Gheţiu, Elvira Topalo, Stanislav Strîșca, însoțiți de către participanți la congres și coautori la rapoarte științifice: Chiril Voloc, Evelina Corcimari, Vadim Popovici. 
 
Participarea dlui profesor Valentin Topalo la Conferință a adus un grad ridicat de importanță evenimentului, datorită experienței sale bogate. Rezultatele Conferinţei prezentate de dl profesor Topalo ”Formarea osului periimplantar intrasinusal la instalarea implanturilor prin abord crestal fără lambou și fără utilizarea materialelor de augmentare” presupune o cercetare a acestei metode timp de 10 ani. ”Această metodă merită să fie implementată în practică cu o pregătire specială a medicilor stomatologi și experiența aceasta am împărtășit-o colegilor din România”, a menționat profesorul Topalo.
 
La fel și celelalte prezentări au fost înalt apreciate și intens aplaudate de audiență. Tema: ”Repoziționarea fascicolului vasculo-nervos alveolar inferior în reabilitarea implanto-protetică” prezentată de medicul chirurg oro-maxilo-facial, conferențiarul Dumitru Sîrbu, a trezit un interes deosebit și a provocat mai multe discuții.
Medicul Dumitru Sîrbu a prezentat rezultatul metodei alternative de reabilitare implanto-protetică a pacienților edentați la mandibulă cu atrofie pronunțată, un studiu realizat pe o perioadă de peste 10 ani. Dumitru Sîrbu a demonstrat că această metodă este una mai puțin invazivă cu avantaje ce poate înlocui metodele de creștere osoasă care sunt mult mai traumatice, mai îndelungate și un pronostic mai rezervat, însă a fi practicată metoda necesită abilități profesionale și o bogată experiență chirurgicală. 
 

La acest congres am participat cu o deosebită plăcere la invitația Dnei profesor Rodica Luca, un specialist de valoare, de la care avem încă multe de învățat, recunoscută și apreciată și pentru calitățile sale umane deosebite. Aduc un sincer mulțumesc pentru că ne-a oferit posibilitatea de a ne manifesta și împărtăși cu experiența unei școli basarabene și anume a unui concept minimal invaziv susținut de către mentorul nostru Dl profesor Valentin Topalo, concept care se oglindește în toate rapoartele susținute de către domnia sa, dar și a discipolilor Dlui. Continuând aceeași tradiție și doctoranzii mei (Alexandr Mighic, Alexandru Gheţiu, Stanislav Stîșca) au prezentat rodul muncii lor sub aceleași aspecte minimal invazive ce se reflectă asupra unui tratament cu o morbiditate minimală, un prognostic favorabil și reabilitare precoce a pacienților”, a menționat chirurgul Dumitru Sîrbu
  
Medicul de la Clinica stomatologică ”Omni DentStanislav Strîșca a impresionat audiența cu prezentarea temei ”Planificarea virtuală a intervențiilor gnatochirurgicale”. ”Conferințele internaționale oferă șansa de a efectua un schimb de experiență în domeniu, în același timp obținem cunoștințe noi pe care le utilizăm în practica cotidiană. Pentru mine această experiență este una plăcută și binevenită”, a menționat medicul rezident chirurgie OMF, doctorand la Catedra de chirurgie OMF și implantologie orală ”Arsenie Guțan”.
 
Tratamentul chirurgical al sinuzitei maxilare de origine odontogenă” este tema pezentării orale a medicului chirurg oro-maxilo-facial Alexandru Mighic sub conducerea conferențiarului Dumitru Sîrbu. ”Prezentarea este o cercetare minuțioasă bazată pe metaanaliza a mai mult de 200 de articole și experiența proprie de tratament a pacienților respectivi timp de 5 ani”, a specificat doctorandul Mighic
 
Un alt discipol al Dl Dumitru Sîrbu este și chirurgul oro-maxilo-facial, doctorand Alexandru Gheţiu, care a prezentat în cadrul Congresului tema: ”Analiza morbidității zonelor donor de recoltare a grefelor osoase în reconstrucția crestelor alveolare”. Intresul publicului cât și discuțiile ulterioare l-au încurajat și susținut pe speaker să fie și mai motivat în munca de zi cu zi și să aducă cât mai multe zâmbete pacienților săi. 
 
Medicul Elvira Topalo a prezentat tema: ”Contaminarea microbiană intraoperatorie a spațiului intraimplantar și consecințele ei pe parcursul osteointegrării”. ”Cercetările efectuate au demonstrat că în procesul instalării implantului este posibilă contaminarea microbiană. Prezența sângelui în interiorul implantului favorizează multiplicarea microbilor și toxinelor lor care pot iniția și menține un proces inflamator în țesuturile periimplantare. Completarea acestui spațiu cu o substanță antibacteriană a suprimat dezvoltarea microbilor cu mai mult de 3 ori, ceea ce a dus la o îmbunătățire a pronosticului de tratament în perspectivă”, a spus Elvira Topalo cu referire la rezultatele cercetărilor sale.  
O altă expunere ce a menținut publicul cu idei interesante și metode contemporane de tratament stomatologic este tema prezentată de dl profesor Valeriu Burlacu, ”Regula de aur în refacerea directă a dinţilor masticatori”. O personalitate ce are în palmaresul său realizări remarcabile, menținând nivelul înalt al stomatologiei moderne din țara noastră.  
Congresul UNAS 2019 “Stomatologia între clasic și modern” a avut loc în perioada 2-5 octombrie 2019 la București, România. 
 
 
Autor: Dorina Arsene

 

12.10.2019 12:30