1. Omni Dent
  2. Noutăți
  3. Impactul campaniei naționale «Stomatologul – prietenul copiilor»

10 instituții de învățământ din Chișinău, dar și din țară, 2000 de copiii fericiți, 15 medici voluntari, 4 parteneri strategici, zeci de ore de predare, 2000 de pachete cu daruri, 2000 de diplome, zeci de desene, diplome și scrisori de recunoștință este rezultatul campaniei naționale ”Stomatologul – prietenul copiilor” desfășurată în perioada septembrie – decembrie, 2019.

Misiunea Clinicii stomatologice ”Omni Dent”, organizatorul campaniei, este de a presta cele mai bune servicii într-un mediu sigur și confortabil, dar și grija față de tânăra generație, viitorul țării noastre, este un imbold puternic ce au contribuit la organizarea și desfășurarea unui proiect de amploare.

Zecile de mesaje primite, emoțiile deosebite trăite, dar și discuțiile și îndemnul profesorilor și al copiilor de a mai organiza astfel de proiecte este rezultatul pozitiv al campaniei dedicat copiilor de la 4 ani la 10 ani.

Suntem pe deplin mulțumiți, deoarece scopul campaniei: de a stabili un contact direct și de a informa micii pacienți, copiii, despre igiena corectă și necesitatea ei în prevenirea apariției afecțiunilor stomatologice (carii, pulpite, periodontite, stomatite, etc.) și a diverselor altor boli provocate de acestea, dar și de a comunica cu ei pentru a dezbate frica de medicul stomatolog, a fost atins și îndeplinit cu succes.

Campania națională ”Stomatologul – prietenul copiilor” este un proiect realizat de Clinica stomatologică ”Omni Dent” în parteneriat cu Facultatea de Stomatologie a Universității de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”, susținuți de Sensodyne, Paradontax și compania Bredent Moldova. La fel, mulțumim echipei de la emisiunea ”Fii sănătos”, JurnalTV, în persoana prezentatoarei Maria Marian pentru realizarea unor reportaje și prezența medicilor voluntari în cadrul emisiunii, dar și echipei de la emisiunea ”Fii tânăr”, Moldova1, în persoana Tatianei Cojocaru.

Ideea proiectului îi aparține medicului șef al Clinicii stomatologice ”Omni Dent”, Dumitru Sîrbu, care a început a promova îngrijirea cavității bucale, încă acum 7 ani, la fel, prin desfășurarea unor lecții gratis.

”Grija noastră față de sănătatea viitoarei generații, atenția față de prevenirea anumitor afecțiuni bucale, interesul nostru de a fi cât mai aproape de viitorii pacienți pentru a fi prieteni cu ei sunt unele dintre motivele principale ce mă preocupă zilnic pe lângă activitatea fructuoasă a muncii mele. Deși nu am putut să fiu implicat prea mult și să merg la lecții, am delegat o echipă de viitori medici, dar și medici de la Clinica pe care o conduc să fie alături de copiii. Cred că veți fi de acord cu mine dacă voi spune că cea mai sigură investiție a noastră sunt copiii. Ei sunt viitorul nostru, o temelie trainică pe care se poate forma un neam. Iar sănătatea unei societăți începe de la o abordare corectă de educare a unui mod sănătos de viață. Pentru noi, medicii stomatologi, sănătatea dvs este esența activității și suntem atenți ca fiecare pacient să fie informat și să aibă grijă de sănătatea sa, dar și a copilașilor.”, a menționat chirurgul oro-maxilo-facial Dumitru Sîrbu.

Mulțumim administrației tuturor instituțiilor de învățământ pentru buna organizare și primirea caldă pe care am avut-o în cadrul lecțiilor desfășurate gratis, dar și a scrisorilor de mulțumire primite, semn că este un proiect de amploare:

 

1. Centrul de resurse sociale ”Casa în care mă simt copil”, s. Taraclia, r-nul Căușani

 

În jur de 60 de copiii ce provin din familii socialmente vulnerabile, monoparentale, în extremă sărăcie sau din familii în care unul sau ambii părinți fac abuz de alcool au beneficiat de o lecție gratis despre periajul corect, necesitatea îngrijirii corecte a dinților, dar și despre efectele nocive ale diverselor produse și băuturi alimentare asupra dinților.

Suntem nespus de bucuroși și mândri că avem un taraclinean foarte cunoscut, o personalitate care cântărește bine fiecare cuvânt și ascultă atent necesitățile noastre susținându-ne în diverse proiecte. Pentru Taraclia este o onoare că are un cetățean ca Dumitru Sîrbu”, a menționat Vladimir Cucereavîi, primarul s. Taraclia după ce i-a oferit o Diplomă de onoare pentru merite deosebite în dezvoltarea social economică a satului chirurgului Dumitru Sîrbu.

La fel, Dumitru Sîrbu, inițiatorul campaniei de informare, a oferit cadou un aspirator Centrului de resurse sociale.

 

 

 

2. Liceul ”Elitex”, Chișinău

”Sunt foarte bucuroasă că activitatea noastră a trezit curiozitatea copiilor. Răspunsurile ingenioase, zâmbetul lor sincer ne-a încurajat și ne-a făcut să înțelegem că lecția a fost una interactivă și veselă. Cred că i-am convins că medicul stomatolog le dorește binele și este prietenul lor. Faptul că am fost așteptați cu nerăbdare denotă interesul lor pentru sănătate, iar nouă nu ne rămâne decât să-i îndrumăm. Cu siguranță vom mai veni în vizită”, a menționat Galina Panuș, unul dintre voluntarii campaniei.

 




 

3. Liceul de ”Limbi Moderne și Management”, Chișinău

”Mi-a plăcut această lecție pentru că am aflat ceva nou. Deja voi ști că în cavitatea bucală sunt 600 de specii de microbi și am înțeles cum trebuie să-mi curăț corect dinții”, a menționat Michelle Ciobanu, eleva clasei a 3-a.

 

 

4. Liceul ”Pas cu Pas” Chișinău

Mergând pe la diferite școli am întâlnit copiii foarte activi și dornici de a ne demonstra cunoștințele lor despre igiena dentară. Răspunsurile oferite de copii după prezentarea noastră sunt, de multe ori peste așteptările noastre. Eu cred că pentru ei nu a fost doar o experiență plăcută și utilă, dar și un factor substanțial pentru a avea mai multă grijă de sănătatea lor orală”, a spus Adrian Bădărău, student la Facultatea de Stomatologie a USMF ”Nicolae Testemițanu”.

 

 

 

5. Liceul ”Orizont”Ciocana, Chișinău

 

Printre cele mai importante idei menționate, dar și reținute de elevii de la liceul Teoretic ”Orizont” în cadrul lecției de educație dentară desfășurată gratis, sunt:

1. Este mai bine de a preveni decât a trata orice afecțiune stomatologică. Aceasta economisând atât timp și bani.

2. Frica de medicul stomatolog trebuie să fie depășită pentru că stabilind o relație de prietenie – medicul câștigă încrederea pacientului, iar acesta o stare de bine.

3. Învățând și respectând regulile de igienă din copilărie, elevul va deveni disciplinat și își va forma deprinderi sănătoase, astfel prevenind nu doar afecțiuni bucale, dar și numeroase boli de ordin general.

4. Un periaj corect efectuat de 2 ori pe zi, timp de 2, 3 minute, folosind o tehnică corectă, combinat cu o alimentație echilibrată, bogată în vitamine și nutrienți garantează sănătatea dinților copiilor.

 

 

 

6. Liceul ”Socrate”, Chișinău

La fel de implicați și de receptivi au fost și părinții elevilor, care au venit cu un mesaj de mulțumire. ”Sincere mulțumiri Clinicii stomatologice ”Omni Dent” pentru ideia unicală de a fi mai aproape de copii aducându-le mesaje și exemple practice despre igiena dentară. Anume prin așa mijloc de comunicare putem depăși frica de medic și a deveni un bun prieten. În urma vizitei la liceul ”Socrate” elevii clasei a IV-B au rămas impresionați cu informația acumulată și promit să o aplice în viața de zi cu zi. Numai cu aplicarea regulilor de igienă din copilărie pot deveni un adult cu dantura perfectă”, a spus Cristina, mama elevului Leonard Andrieș-Sirețan, elev în clasa a IV-B.

 

 

7. Liceul ”Da Vinci”, Chișinău

Mulțumesc chirurgului Dumitru Sîrbu pentru demararea acestei campanii, în mod special pentru tânăra generație. Este o idee genială de a instrui, a informa tinerii cum să aibă grijă de sănătatea sa bucală. Vă mulțumim!”, a menționat Nina Mantaluța.

 

 

8. Grădinița ”Poienița Picilor”, Chișinău

 

 

Interesați de cele prezentate, de exemplele aduse, copilașii răspundeau la toate întrebările medicilor. Fiind întrebați dacă au mers la medicul stomatolog, mulți dintre ei au răspuns pozitiv invocând diverse situații. Din spusele lor opturația înseamnă plastilină colorată, iar consultația medicului – o întâlnire plăcută.

La întrebarea: ”stomatologul este prietenul vostru”?, copilașii au răspuns că este un bun prieten, deoarece le dă cadouri și nu le provoacă durere.

 

 

9. Gimnaziul Bălănești, s. Bălănești, r-nul Nisporeni

 

Deși, a plecat mai bine de 25 de ani din satul natal, rădăcinile au chemat-o înapoi pentru a realiza lucruri frumoase și utile consătenilor și copiilor acestora. Vizibil emoționată, medicul stomatolog, Viorica Sîrbu, în discursul său, a povestit câteva amintiri plăcute despre școala dragă, dar și despre necesitatea de a avea grijă de dinți, a povestit copiilor despre Zâna Măseluță și i-a convins să fie cât mai atenți la sfaturile oferite. În semn de respect, directorul adjunct, Elena Ghilețchi, i-a oferit o scrisoare de mulțumire, iar primarul satului - o Diplomă de onoare și un buchet de flori.

”Vă mulțumim enorm pentru efortul depus, pentru cadourile oferite, pentru sărbătoarea pe care ne-ați organizat-o odată cu venirea dvs la noi în sat. Vreau să menționez că este pentru prima dată când vine la noi cineva cu o lecție despre sănătate. Vă mai așteptăm cu mare drag”, a menționat directoarea școlii, Svetlana Chirtoacă.

”Din cadrul echipei de voluntari sunt și copiii mei, care nu sunt la prima experiență de acest gen: Daniel, student în anul III, Facultatea de Stomatologie și Doina, studentă în anul I la Facultatea Farmacie, dar și mezinul nostru, Pantelimon, care spune că ne va urma calea în medicină”, a menționat, cu mândrie, dna Viorica Sîrbu.

Suplimentar, elevii au primit cadouri speciale de la organizatori, oferite cu multă generozitate de directorul Clinicii, Viorica Sîrbu, cutii cu dulciuri.

La fel, directorul Clinicii, alături de medicul șef, Dumitru Sîrbu, au făcut un act de binefacere pentru cabinetul de chimie din școală. A fost dotat cu diferite materiale demonstrative necesare la orele de biologie și chimie.

 

 

10. Grădinița ”Ghiocel” din s. Taraclia, r-nul Căușani

Extrem de curioși, bine pregătiți cu un program dedicat sănătății orale, copiii din grădinița ”Ghiocel” au impresionat oaspeții și publicul prezent. Momentul lor artistic a fost o mare surpriză conținând poezii, cântece, colinde. La fel, a fost foarte plăcut să vedem un panou dedicat sănătății orale, diverse materiale ilustrative confecționate de copiii, dar și prestația colectivului grădiniței care în cele mai frumoase tradiții moldovenești ne-au întâmpinat în haine naționale, cu bunăvoință și căldură caracteristică neamului nostru. Momentul culminant al evenimentului a fost interpretarea cântecului ”Galbenă gutuie” de către toți cei prezenți.

Suplimentar, elevii au primit cadouri speciale de la organizatori, oferite cu multă generozitate de medicul șef al Clinicii stomatologice ”Omni Dent” cutii cu dulciuri.

La fel, doctorul Dumitru Sîrbu, a făcut un act de binefacere pentru necesitățile grădiniței: un aspirator și un mixer.

Totodată aducem mulțumiri primarilor din s. Taraclia și s. Bălănești pentru buna organizare a evenimentelor publice în care s-au desfășurat două prezentări interesante despre profilaxia maladiilor afecțiunilor orale; Importanța prevenției în stomatologie; Influența produselor alimentare asupra sănătății dentare; Regulile elementare de igienă și îngrijire; Partea practică în care micuții au învățat tehnica periajului correct, conduse de chirurgul oro-maxilo-facial Dumitru Sîrbu, conferențiar universitar, doctor în științe medicale.

 

 

 

 

Echipa de voluntari, implicați cu dedicație proiectului, cei care sunt Ambasadorii sănătății și promotorii unui zâmbet frumos sunt: Evelina Corcimari, Chiril Voloc, Mihai Coadă, Cătălina Ciuclea, Dumitru Nuca, Adrian Bădărău, Galina Panuș, Stas Eni, Daniel Sîrbu, Doina Sîrbu, coordonator de proiect Dorina Arsene.

Dumitru Sîrbu, inițiatorul campaniei naționale ”Stomatologul – prietenul copiilor” a fost selectat ca protagonist al campaniei „Voluntar cu drag ACASĂ” inițiată de PNUD Moldova. Campania celebrează mărinimia și devotamentul migranților care, prin acțiuni de voluntariat, contribuie la dezvoltarea localităților de baștină din Moldova. Aceasta este lansată cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntarilor, celebrată anual pe 5 decembrie.

Autor: Dorina Arsene

22.01.2020 17:52