1. Omni Dent
  2. Articole
  3. Aparatul dentar fix metalic – opțiunea preferată de adolescenți

Adriano Boguș, un adolescent de 14 ani, s-a adresat luna trecută, împreună cu tatăl său, la o consultație la medicul ortodont Cătălina Ciuclea de la Clinica stomatologicăOmni Dent”. Atenția acordată, dar și comunicarea eficientă i-a motivat să aibă încredere și să urmeze recomandările specialistului.

Pacientul diagnosticat cu malocluzie asociată cu înghesuire dentară moderată a acceptat planul de tratament propus, astfel, medicul i-a fixat un aparat dentar fix metalic ligaturabil (clasic). Durata tratamentului ortodontic cu acest tip de aparat dentar se estimează pentru un termen de la 1 – 1,5 ani. Comod, ușor de îngrijit, acest aparat este unul dintre primele apărute în lumea stomatologică, cu aproximație în jurul anului 1900; perioadă de timp în care medicii stomatologi au îmbunătățit considerabil tehnicile și metodele de aliniere a dinților.

Această perioadă, de o lună, de adaptare a pacientului a fost suficientă pentru a înțelege cât de ușor este aparatul și cât de puțin disconfort presupune. În mod special i-a plăcut că unele colege i-au atras atenția spunând că are un zâmbet mai plăcut. Părinții sunt mai mulțumiți pentru că băiatul lor a început să aibă mai multă grijă de curățarea dinților, iar el a spus că a căpătat încredere și siguranță în propria persoană. Imaginea unui zâmbet plăcut cât și siguranța de sine vine din încrederea că ai puține defecte proeminente sau că nu ai nici un deranj estetic.

Cele mai mari inovații din istoria aparatelor dentare s-au produs în anii `70, când a fost descoperit adezivul dentar, care a ajutat la lipirea bracket-urilor de dinți, fără a mai fi necesar să se lege dinții cu sârme și elastice. A doua mare descoperire a fost oțelul inoxidabil, care a înlocuit aurul și argintul; oferind aceleași calități ca și metalele prețioase.

După fixarea unui astfel de aparat dentar vizitele lunare sunt necesare pentru ajustarea sa. Într-un cadru plăcut și liniștit medicul specialist discută, de fiecare dată, regulile de igienă și alimentare specifice odată cu purtarea acestui aparat dentar. Igienizarea riguroasă constă în utilizarea succesivă a periuței speciale (interdentare); ață dentară; băi bucale cu irigator bucal, apă de gură. Sunt contraindicate alimentele dure, lipicioase și crocante.

Totuși din marea varietate a mijloacelor de corecție ortodontică, aparatul dentar fix metalic își păstrează popularitatea în egală măsură pentru pacienții de toate vârstele, deși se observă o tendință mai sporită la adolescenți. Aceștia redau emoții și sentimente lunar, personalizându-și aparatul dentar prin intermediul elasticilor multicolore.

Cu siguranță, aveți anumite întrebări la care trebuie să oferim răspunsuri, dar Vă asigurăm că pot fi discutate într-o atmosferă caldă și prietenoasă la Clinica stomatologică ”Omni Dent”, astfel ca tratamentul să fie cu un rezultat pe măsura așteptării. Fiecare persoană are anumite dorințe, scopuri, aspirații, ori încrederea în sine oferă siguranța de a fi stăpân pe orice situație. Vă așteptăm, cu drag, pentru o consultație la Clinica stomatologică ”Omni Dent”.

Echipa medicală de la Clinica stomatologică ”Omni Dent”, condusă de chirurgul oro-maxilo-facial Dumitru Sîrbu, are grijă ca fiecare pacient să fie mulțumit și să recapete zâmbetul plăcut, astfel, cu fiecare lucrare profesionalismul și dedicația sunt primele aspecte ce se evidențiază mereu.


Medicul este persoana care poate să ofere sfaturi utile și un plan de tratament care să aducă rezultatul mult dorit. În cazul tânărului pacient, Adriano Boguș, medicii noștri specialiști sunt siguri că totul va decurge bine.

Autor: Dorina ARSENE
16.10.2020 16:34